Controleer of wij bij jouw in de regio bezorgen

Seizoens nieuws

Bodemcultuur en hangcultuur mosselen; wat is het verschil?

Wist je dat er in Nederland niet één maar twee soorten mosselen worden gekweekt? Zo maken we onderscheid tussen hangcultuur en bodemcultuur. Maar wat is het verschil?

Hangcultuur: deze mosselen worden gekweekt aan touwen en hangen dus in het water. Ze vangen zo meer zonlicht dan bodemcultuur mosselen waardoor ze sneller groeien en dus eerder in het seizoen kunnen worden aangeboden. Maar omdat ze niet op de bodem groeien is de schelp aanzienlijk dunner en vandaar dat ze ook iets kwetsbaarder zijn dan bodemcultuur mosselen. Hierdoor zijn ze ook wat korter houdbaar maar de smaak is uitstekend aangezien er weinig tot geen modder of slib in de schelp belandt.

 

Bodemcultuur: dit zijn de bekendste mosselen en worden dikwijls op de bodem van de Oosterschelde gekweekt. Vaak start het seizoen in juli maar is afhankelijk van het visvlees percentage in de schelp. Door het heldere en voedselrijke water ontstaan er zeer smakelijke goed gevulde mosselen die over de hele wereld bekend zijn!

 

TIP; mosselen zijn niet alleen verkrijgbaar als de “R” in de maand zit. Vroeger was dit wel zo vanwege de beperkte transportmiddelen, maar sinds er gekoeld transport beschikbaar is, zijn de Zeeuwse mosselen het hele jaar door verkrijgbaar!